Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

"Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους? " Ωριμάζοντας...





Όταν πριν από μερικά χρόνια είχα για πρώτη φορά παρακολουθήσει το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Κωνσταντίνας Βούλγαρη Valse Sentimentale χωμένος σε ένα από εκείνα τα μισοφθαρμένα καθίσματα του Άλφαβιλ, είχα σκεφτεί: "Επιτέλους μια ελληνική ταινία που με αφορά, γυρισμένη σε τόπους οικείους και αναγνωρίσιμους, με πρωταγωνιστές χαρακτήρες με σάρκα και οστά, που μιλούν σε μια γλώσσα που μπορώ να καταλάβω". Αν είχα εντοπίσει ένα ψεγάδι στην ταινία, αυτό ήταν η αυτοαναφορικότητά της, σε συνδυασμό με μια έλλειψη αφηγηματικής οικονομίας. Από τότε την παρακολούθησα κι άλλες φορές, διατηρώντας, ωστόσο, μια γλυκιά ανάμνηση από εκείνη την πρώτη συνάντηση.


Στο μεταξύ τα χρόνια περνούσαν και πέρυσι τον Νοέμβρη είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τη δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά της Κωνσταντίνας, Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους?  Χάρηκα διπλά όταν, μετά την ολοκλήρωση της προβολής, σε μια αίθουσα κατάμεστη, όπου το κέφι και η συγκίνηση δεν κρύβονταν- ούτε από το κοινό, ούτε από τους πολυάριθμους συντελεστές της ταινίας- διαπίστωσα ότι η δημιουργός είχε ωριμάσει. Ό,τι στο ντεμπούτο της ενυπήρχε ως υπόσχεση, στη δεύτερη δουλειά της ήταν πλέον πραγματικότητα. Πλοκή σφιχτοδεμένη, αφηγηματική οικονομία, πειστικό σενάριο, εξαιρετικές ερμηνείες από όλο το καστ και μια υποδειγματική κλιμάκωση που κυριολεκτικά απογειώνει την ταινία, παραπέμποντας, ως αίσθηση, στη Μέρα γιορτής του Ζακ Τατί.


Για την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας της (μεσοαστικής) διπλανής πόρτας πρόκειται, της Ηλέκτρας, γεμάτης αντιφάσεις, όνειρα και ανασφάλειες, που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα ως γυναίκα, ως εργαζόμενη, ως πολιτικό υποκείμενο, ως κόρη, αλλά και ως... μαγείρισσα με ιδιαίτερη έφεση στην παρασκευή γλυκών, στην Ελλάδα του μνημονίου. Στιγμιότυπα της καθημερινότητάς της παρακολουθούμε, που ξεδιπλώνονται και μπλέκονται με τρυφερότητα, συγκίνηση και πολύ χιούμορ. Μιας καθημερινότητας τόσο οικείας, που σχεδόν μπορείς να την αγγίξεις, να την βιώσεις και να την γευτείς. Και, ίσως, έτσι, νιώσεις και λίγο αισιόδοξα.
  

Η ταινία Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους? προβάλλεται από την Πέμπτη, 28 Μαρτίου, στους κινηματογράφους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου