Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

«Έπρεπε να είναι κατηγορούμενες οι ομάδες “Δέλτα”»: Δίκη αντιφασιστικής μοτοπορείας


Με τις απολογίες 7 εκ των διωκόμενων συνεχίστηκε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στο Β’ Μ.Ο.Δ. Αθηνών η δίκη για την υπόθεση της αντιφασιστικής μοτοπορείας της 30/9/2012 στον Άγ. Παντελεήμονα.


Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των τριών μαρτύρων υπεράσπισης κι εκείνες των δύο τελευταίων μαρτύρων κατηγορίας, αστυνομικών ομάδων Δέλτα.


Οι δύο τελευταίοι, Μπαρμπούτης και Καλογερόπουλος, αστυνομικοί των ομάδων Δέλτα 12 και 5, αντιστοίχως, τίποτα ουσιαστικό δεν εισέφεραν με την παρουσία τους στη διαδικασία.


Η κατάθεση του πρώτου, ιδίως, έβριθε από «νομίζω», «μάλλον», «δε θυμάμαι» και «δεν ξέρω» δημιουργώντας εύλογες αμφιβολίες όχι μόνο σε σχέση με την αξιοπιστία του, αλλά και με την ίδια τη φυσική του παρουσία στα επίμαχα σημεία.


Παρόλα αυτά, ανέφερε και κάτι που ουδείς εκ των υπολοίπων μαρτύρων κατηγορίας είχε ισχυριστεί, ότι δήθεν οι διαδηλωτές «κάνανε χειρονομίες [και] πέταγαν κροτίδες» καθ’ οδόν. 


Σε σχετική ερώτηση, εξάλλου, της συνηγόρου υπεράσπισης Γιαννακοπούλου αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως «κάποιοι [εκ των συλληφθέντων] μπορεί να είχαν χτυπήσει», διευκρινίζοντας, βέβαια: 


«Νομίζω ότι από τους τέσσερις που πιάσαμε [επί της Θεσπρωτέως] εμείς δεν είχαν».


Πριν την έναρξη της διαδικασίας των αναγνωστέων που ακολούθησε ανακοινώθηκε από την πρόεδρο πως «δεν είναι εφικτή η επικοινωνία» με τον νεοναζί μάρτυρα κατηγορίας, Παπαβασιλείου.


«Θα βρουν οι αστυνομικοί τον χρυσαυγίτη;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο συνήγορος υπεράσπισης Κατσαρής. Στη διαμαρτυρία ενός εκ των διωκόμενων, η πρόεδρος απάντησε: «Τη διαβάσατε την κατάθεση Παπαβασιλείου; Τι να εισφέρει;»


Η ανάγνωση των ιατροδικαστικών εκθέσεων επανέφερε στη μνήμη όλων των παριστάμενων τα κάθε λογής βασανιστήρια που υπέστησαν οι διωκόμενοι αντιφασίστες εκείνη τη νύχτα. 


«Κατηγορούνται για πρόκληση σωματικών βλαβών, ενώ φέρουν τις μεγαλύτερες σωματικές βλάβες», σχολίασε με νόημα η Βούλα Γιαννακοπούλου. 


Σπασμένα χέρια και πόδια, ανοιγμένα κεφάλια και σημάδια από ηλεκτροσόκ με taser είναι μερικά μόνο από τα απτά δείγματα της αστυνομικής βαναυσότητας, η οποία παρέμεινε ατιμώρητη.


Από έγγραφα που οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν ως αναγνωστέα επιβεβαιώθηκε ότι μέλη της διαβόητης επιτροπής «αγανακτισμένων» του 6ου Διαμερίσματος κατέθεσαν αριθμούς κυκλοφορίας μηχανών που δεν ανήκαν στους διωκόμενους.


«Καποιος τούς τα ‘πε. Κατασκευασμένοι και βαλτοί, αυτοί ήταν», σχολίασε ο Δημήτρης Κατσαρής.


Ο κυρίαρχος ρόλος της ΕΛΑΣ, εξάλλου, στο στήσιμο της υπόθεσης αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκε στην παραγγελία του ανακριτή να δοθούν τα κατασχεθέντα κοντάρια για δακτυλοσκόπηση.


Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης


Συγκλονιστική υπήρξε η μαρτυρία της σεμνής αγωνίστριας της Αριστεράς και θύματος της δολοφονικής μανίας της ομάδας Δέλτα στις 6 Δεκεμβρίου του 2009, Αγγελικής Κουτσουμπού.


«Δεν είμαι αυτόπτης μάρτυρας, αλλά έχω έρθει να καταθέσω τη μαρτυρία μου ως το θύμα της πρώτης κατασταλτικής επίθεσης της ομάδας Δέλτα», υπογράμμισε λιτά και αποφασιστικά.


Ενώ βρισκόταν σταματημένη με το μπλοκ του ΕΕΚ στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος, «μια από τις μηχανές με ανέτρεψε και τραυματίστηκα πολύ σοβαρά», συνέχισε.


«Ο αστυνομικός ο οποίος με χτύπησε και στον οποίο υπέβαλα μήνυση για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη [αυτή] απορρίφθηκε και καταδικάστηκε σε 12 μήνες με τριετή αναστολή», συμπλήρωσε. 


Ήταν μάλιστα τόσο ελαφριά η επιβληθείσα ποινή, ουσιαστικά για τροχαία παράβαση, που δεν προσήλθε καν στο Εφετείο, οπότε η έφεσή του απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη.


«Είμαι ευτυχώς ζωντανή που σας τα λέω αυτά. [Η ομάδα Δέλτα] δρούσε ως δολοφονική ομάδα, θα μπορούσε να με έχει δολοφονήσει. Η ατιμωρησία τους είναι εξασφαλισμένη», ολοκλήρωσε. 


«Η μοτοπορεία γινόταν σε ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο όπου είχαν συμβεί πολλά περιστατικά ρατσιστικής βίας και ακροδεξιάς τρομοκρατίας για την εμψύχωση μεταναστών αλλά και ντόπιων», επεσήμανε ο επόμενος μάρτυρας υπεράσπισης, που είχε συμμετάσχει στη μοτοπορεία.


«Κατά βάση είχε χαρακτήρα αντιπληροφόρησης», συμπλήρωσε.


«Στην οδό Φυλής η πορεία χτυπήθηκε. Εγώ ήμουν στο μέσο και προς τα πίσω. Τις επιθέσεις τις αντιλήφθηκα. Ήταν αλλεπάλληλες, πολλές και συνεχόμενες, και με κρότου-λάμψης και προς τον κόσμο και τα μηχανάκια», περιέγραψε.


«Προσπαθήσαμε να ανασυγκροτηθούμε, αλλά η αστυνομία μας χτυπούσε συνεχώς. Προσπαθήσαμε, λίγο άτακτα, να αποχωρήσουμε και σταδιακά κάποιοι εξ ημών καταφέραμε ν’ απαγκιστρωθούμε από το σημείο της Φυλής», συνέχισε.


«Ήμουν από τους λίγους τυχερούς που έφτασαν μέχρι τέλους», υπογράμμισε. «Και χωρίς να ξυλοκοπηθείτε», παρατήρησε η πρόεδρος.


«Θα μπορούσατε να έχετε συλληφθεί;», ρώτησε η συνήγορος υπεράσπισης, Μαρίνα Δαλιάνη.


Η απάντηση, προφανώς καταφατική: «Θα μπορούσε να έχει συλληφθεί ο οποιοσδήποτε. Οι συλλήψεις έγιναν στο σωρό».


«Συμμετείχα στη μοτοπορεία και θέλω να καταθέσω την εμπειρία μου. Ήταν μια μοτοπορεία ενάντια στο φασισμό και τη φασιστική βία», σημείωσε ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης.


«Οι άνθρωποι [των ομάδων Δέλτα] ήταν σε έξαλλη κατάσταση, μαινόμενοι, μπορεί να είχαν πάρει φάρμακα. Πέταγαν ασταμάτητα κρότου-λάμψης», πρόσθεσε.


«Επικεφαλής ήταν ένας ψηλός, θηριώδης που στο ένα χέρι κράταγε ένα γκλομπ και στο άλλο ένα σκαμνί», συμπλήρωσε.


Απολογίες διωκόμενων αντιφασιστών/αντιφασιστριών


«Επέλεξα πολύ συνειδητά να είμαι στη μοτοπορεία. Δεν αρνούμαι τη δραστηριοποίησή μου στον αντιφασιστικό/αντιεξουσιαστικό χώρο. Τις κατηγορίες τις αρνούμαι κατηγορηματικά», κατέθεσε ο πρώτος εκ των διωκόμενων.


Για να συμπληρώσει:


«Φάνηκε πόσο στημένο ήταν το πράγμα από την αρχή της διαδικασίας. Δεν υπάρχει μάρτυρας ο οποίος με αναγνωρίζει ότι διέπραξα βιαιοπραγίες».


Την επίθεση σε Περρή-Παπαβασιλείου δήλωσε πως δεν την αντιλήφθηκε, ενώ περιέγραψε το κλίμα που επικρατούσε στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ ως «μετεμφυλιακό».


«Για πολλές ώρες στερηθήκαμε βασικά πράγματα, όπως το να πάμε τουαλέτα ή να πιούμε νερό», διευκρίνισε. 


«Το μόνο που παραδέχομαι είναι ότι συμμετείχα στη μοτοπορεία», κατέθεσε ο επόμενος διωκόμενος, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «έμπρακτη απάντηση» στην απόπειρα εδαφικοποίησης των ρατσιστικών προταγμάτων στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.


Επί της οδού Ιθάκης, ο αστυνομικός Τομπουλίδης «βγήκε κάθετα και σταμάτησε. Αν δεν έκανα αριστερά, θα συγκρουόμουν. Έχασα την ισορροπία μου. Εγώ με τον Τομπουλίδη δεν είχα επαφή».


Κατόπιν: «Πέσανε πάνω μου 4-5 άτομα της ομάδας Δέλτα, με χτυπάγανε. Η κατηγορία είναι τύπου συλλογική ευθύνη».


Διευκρίνισε, εξάλλου, πως δεν κρατούσε τίποτα, διαφορετικά δε θα μπορούσε να οδηγήσει.


«Συμμετείχα κι εγώ συνειδητά στην αντιφασιστική μοτοπορεία», δήλωσε ο τρίτος εκ των διωκόμενων.


«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Ήταν κανονισμένο να γίνουν οι συλλήψεις, να χτυπηθεί η πορεία για τα πολιτικά χαρακτηριστικά που είχε», ξεκαθάρισε.


«Η μηχανή του κ. Τομπουλίδη μας κλείνει στην Ιθάκης. Δεν έγινε κάποιο σήμα να σταματήσουμε. Εκεί 4-5 αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα πέφτουν πάνω μου και άρχισαν να με χτυπάνε», συνέχισε.


«Ό,τι γνωρίζω το γνωρίζω από ό,τι έχω ακούσει μετά», δήλωσε σχετικά με το περιστατικό της επίθεσης σε Περρή-Παπαβασιλείου.


«Ο λόγος που με έκανε να θέλω να συμμετάσχω στη μοτοπορεία ήταν οι επιθέσεις που γίνονταν εναντίον των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας», κατέθεσε στη συνέχεια η μία από τις συλληφθείσες αντιφασίστριες.


Η διωκόμενη, που φέρεται να έχει συλληφθεί σε τρία (!) διαφορετικά σημεία (Φυλής, Θεσπρωτέως & Αλεξάνδρας και Ευελπίδων, πλησίον του Πανελλήνιου), είναι σαφής: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα για τον τόπο της σύλληψής μου». 


Μια τυπική περίπτωση εξακρίβωσης στοιχείων εξελίχτηκε σε σύλληψη από το πλήρωμα του περιπολικού της Άμεσης Δράσης κοντά στον Πανελλήνιο, γιατί η ίδια κι ο έτερος συλληφθείς «έμοιαζαν με αναρχικούς κι έγιναν επεισόδια»!


«Ήμουν από τους μοναδικούς που δεν είχαν ούτε γρατζουνιά μέχρι τη σύλληψή μου», επεσήμανε.


Αυτό άλλαξε, όμως, όταν κατέληξε στη ΓΑΔΑ, αντί για το ΑΤ Κυψέλης, όπου αρχικά θα μετάγονταν. «Αυτό που αντίκρισα ήταν αίμα και τρομοκρατία. Ξεκίνησαν να μας βρίζουν με το “καλησπέρα σας”», περιέγραψε.


«“Ήσασταν 100, ήμασταν 30 και σας γαμήσαμε. Κι εμείς Χρυσή Αυγή είμαστε, με ποιους θα τα βάλετε;”, μας έλεγαν», συνέχισε, για να εκθέσει, κατόπιν, εκ νέου τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν όσο βρίσκονταν στη ΓΑΔΑ.


«Δεν ήξερα αν θα βγω ζωντανή από εκεί μέσα», υπογράμμισε.


«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Έτσι κι αλλιώς κανείς δε με αναγνωρίζει για τίποτα», κατέθεσε ο πέμπτος από τους διωκόμενους, για να περιγράψει κατόπιν το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου διοργανώθηκε η μοτοπορεία.


Ο ίδιος συνελήφθη επί της οδού Θεσπρωτέως: «Εκεί δεν υπήρχε κανένα περιπολικό, ούτε εμπλακήκαμε σε κανένα επεισόδιο. Χιμήξανε πάνω μας, ενώ δεν αντιδράσαμε. Λες κι είχαμε κάποια βεντέτα», παρατήρησε.


«Υπήρχε ένας φόβος που εισχωρούσε μέσα σου πολύ βαθιά», σημείωσε, αναφερόμενος στη διάρκεια της κράτησής του στη ΓΑΔΑ.


«Δε θέλω ν’ απολογηθώ σε σας, με την έννοια ότι απολογούμαι μόνο απέναντι στο κίνημα», δήλωσε ο έκτος διωκόμενος.


«Έπρεπε να είναι κατηγορούμενες οι ομάδες των πραιτοριανών Δέλτα, που προσβάλλουν τον άνθρωπο και τον τόπο», συμπλήρωσε.


«Συμμετείχα σ’ αυτή τη διαδήλωση όπως συμμετέχω στους κοινωνικούς αγώνες», διασαφήνισε.


«Ήμουν στην κορυφή της μοτοπορείας. Δεν κρατούσα στειλιάρι. Δε γινόταν και δεν έγινε ν’ αποκοπούν δύο άτομα και να παίξουν ξύλο με αστυνομικούς», κατέθεσε.


«Όλο το κατηγορητήριο είναι κομμένο και ραμμένο με βάση τα δικά τους τερτίπια στον 6ο όροφο της Κρατικής Ασφάλειας», πρόσθεσε. 


«Ήμουν στην αντιφασιστική μοτοπορεία, προφανώς αρνούμαι τις κατηγορίες. Είναι τιμή μου και καμάρι μου που πήγα», κατέθεσε ο τελευταίος από τους διωκόμενους που απολογήθηκαν  κατά τη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου.


«Είμαι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς στήθηκαν οι κατηγορίες. Με πιάσανε πάνω στο μηχανάκι. Αμέσως πέσαν 4-5 Δελτάδες και με χτύπαγαν με τα γκλομπ. Άκουσα τον ένα να λέει: “Μην του αφήσεις σημάδια, ρε”», συνέχισε.


«Ήμουν οδηγός, κι ήμουν και τραυματίας στο χέρι», συμπλήρωσε, για να καταλήξει: «Δεν έχουμε καταλάβει ότι έχει γίνει διαδικασία αναγνώρισης, γιατί δεν είδαμε κανέναν στο σημείο».


Ο τελευταίος διωκόμενος κατέθεσε, επιπλέον, πως στη διάρκεια της μεταγωγής του με περιπολικό και περνώντας μπροστά από τον Πανελλήνιο παρατήρησε την εξακρίβωση στοιχείων που εξελίχτηκε σε σύλληψη των άλλων δύο διωκόμενων.


Η δίκη διακόπηκε για την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου (Πρωτοδικείο Αθηνών, αίθουσα 2, 9 π.μ.), οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απολογίες των διωκόμενων και να αγορεύσουν εισαγγελέας και συνήγοροι υπεράσπισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου