Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Όταν μια πολιτική παρέμβαση μετατρέπεται σε αδίκημα: Για την υπόθεση του «Αθήνα 9.84»


Σε 10 μήνες χωρίς ελαφρυντικά οι 3 και 8 μήνες με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας οι υπόλοιποι 3, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν στις 17 Οκτωβρίου από το Γ’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας οι διωκόμενοι για την πολιτική παρέμβαση στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84» την 1η Οκτωβρίου.

Οι 6 διωκόμενοι, μέλη της Συνέλευσης καταλήψεων, συλλογικοτήτων, μεταναστών/-ριών, διεθνιστών/-ριών, αλληλέγγυων, καταδικάστηκαν για το αδίκημα της «διατάραξης οικιακής ειρήνης», ενώ απαλλάχτηκαν για εκείνο της «απειλής».

Ένα σύντομο ιστορικό της πολιτικής παρέμβασης στον «Αθήνα 9.84»

«Την Τρίτη 01/10, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84, δεχτήκαμε επίθεση από αστυνομικές μονάδες των ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ. Αυτή η επίθεση είχε και σαν αποτέλεσμα την προσαγωγή και εν τέλει τη σύλληψή μας», αναφέρουν σε κείμενό τους οι συλληφθέντες.

«Αυτό είναι το τίμημα για μια ελάχιστη απάντηση στην κατασταλτική επιχείρηση που λαμβάνει χώρα στα Εξάρχεια και στην πλατεία Βάθης, στις γειτονιές και τα σπίτια μας», συμπληρώνουν.

«Αντικείμενο της παρέμβασης που έγινε κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Αθήνα, μ’ακούς”, ήταν να διαβαστεί ένα κείμενο αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και σε όσους έχουν πληγεί από τις τελευταίες κατασταλτικές επιχειρήσεις», προσθέτουν.

«Σκοπός της παρέμβασης ήταν το σπάσιμο του μονοπωλίου της ενημέρωσης που έχει επιβληθεί από αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα και την πολιτική θέληση να εξαγοράσουν σχεδόν το σύνολο της εγχώριας δημοσιογραφίας», διευκρινίζουν.

Η δίκη

Η δίωξή τους, ενορχηστρωμένη από τη νυν δημοτική αρχή και τον κ. Κώστα Μπακογιάννη προσωπικά, καθώς και η ίδια η δίκη, υπήρξαν πολιτικές και φρονηματικές.

Η πολιτική διάσταση αναδείχθηκε επαρκέστατα -και με μαχητικό τρόπο- από τους διωκόμενους, τους μάρτυρες και τους συνήγορους υπεράσπισης. Όσο κι αν αυτό ενόχλησε πρόεδρο και εισαγγελέα.

Η διεξαγωγή της διαδικασίας «ναρκοθετήθηκε» δικονομικά από την αρχή, λόγω της άρνησης εισαγγελέα και προέδρου να επιτρέψουν τη διά πληρεξουσίου εκπροσώπηση της απούσας διωκόμενης, γερμανικής υπηκοότητας.

Προς τούτο, επικαλέστηκαν την έλλειψη πρωτότυπης εξουσιοδότησης από το φάκελο της δικογραφίας,

Οι συνήγοροι επισήμαναν, ωστόσο, πως χάθηκε όχι με ευθύνη των ίδιων ή της διωκόμενης. Στη συνέχεια ζήτησαν αναβολή της δίκης, που απορρίφθηκε.

Πρώτη μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε η πρόεδρος του «Αθήνα 9.84», εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Μπακογιάννη και δικηγόρος, Αραμπατζή.

«Δεν μπορούσαμε να ξέρουμε ποιες ήταν οι προθέσεις τους. Δεν έγιναν ζημιές, βέβαια. Ζητούσαν να παίξει ένα στικάκι. Μετά από διαπραγματεύσεις και διαπληκτισμούς ζήτησε να κατέβει μια αντιπροσωπεία των δύο ατόμων», ανέφερε.

«Δεν μπορώ να αναγνωρίσω τα πρόσωπα», διευκρίνισε.

«Για κάποια δευτερόλεπτα παίχτηκε το στικάκι. Απ’ ό,τι έμαθα, ήταν ένα ψήφισμα κατά της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ήρθε αμέσως μετά την κλήση μου. Έγινε κάποιο κυνηγητό μέσα στην Τεχνόπολη κι έχουμε τις συλλήψεις που έχουμε», πρόσθεσε.

«Ο λόγος που υπέβαλα τη μήνυση ήταν ο τρόπος που εισέβαλαν στο σταθμό με καλυμμένα χαρακτηριστικά. Για λόγους αρχής υπέβαλα τη μήνυση», κατέληξε.

«Τη μήνυση την υποβάλατε με δική σας πρωτοβουλία ή ζητήσατε την έγκριση του δημάρχου;», την ρώτησε στη συνέχεια η συνήγορος υπεράσπισης Άννυ Παπαρρούσου.

«Ενημέρωσα τον δήμαρχο. Μου έδωσε τη συναίνεση να υποβάλω αμέσως τη μήνυση», απάντησε η πρόεδρος του «Αθήνα 9.84».

Ακολούθως κατέθεσε ο Γενικός Διευθυντής του σταθμού, Τζιβελέκης.

«Μπήκα με δύο άτομα στο στούντιο και το παίξαμε», δήλωσε.

Πρόεδρος (Μπαντή): Συμφωνήσατε;

Τζιβελέκης: Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς.

Πρόεδρος: Εξαναγκαστήκατε;

Τζιβελέκης: Σε ένα βαθμό.

Παπαρρούσου: Τι σας έκαναν, έκαναν φθορές;

Τζιβελέκης: Αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις. Δεν μπορείς να ξέρεις το αποτέλεσμα.

Κακαρνιάς (συνήγορος υπεράσπισης): Ήταν οι μπροστινοί που σας απείλησαν;

Τζιβελέκης: Όχι.

Κακαρνιάς: Ο σκοπός ήταν να παιχτεί το ηχητικό;

Τζιβελέκης: Ναι.

Κακαρνιάς: Από αυτούς που είναι εδώ σας απείλησε κάποιος;

Τζιβελέκης: Δεν ξέρω.

Τελευταίος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο Αμάραντος, φύλακας security του σταθμού. Η μοναδική του «συνεισφορά» στη διαδικασία ήταν η ευφάνταστη δήλωση: «Το μόνο που άκουσα κάποια στιγμή ήταν “θα ξανάρθουμε και θα σας κάψουμε”».

Από το στάδιο των αναγνωστέων, αξίζει να αναφερθεί η κατάθεση του ανθυπαστυνόμου Παπαδημάτου, στον οποίο κανένας εκ των μαρτύρων κατηγορίας δεν έκανε λόγο για «απειλές» οποιουδήποτε τύπου.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ξεκίνησε η κατάθεση της πρώτης μάρτυρος υπεράσπισης, της δημοτικής συμβούλου του Δήμου Αθηναίων και εκπαιδευτικού, Ρέππα.

«Κατήγγειλα [στο Δημοτικό Συμβούλιο] την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια να ποινικοποιήσει μια συμβολική πολιτική πράξη. Υπάρχει η δήλωσή του [του κ. Μπακογιάννη] ότι “εγώ ζήτησα να γίνει η μήνυση”, άρα είναι πολιτική η παρέμβαση», διασαφήνισε.

Εισαγγελέας: Τι έχετε ορκιστεί;

Ρέππα: Έχω ορκιστεί να προστατεύω τα συμφέροντα του λαού. Εσείς λέτε για εισβολή, εγώ μιλάω για παρέμβαση. Η λέξη «εισβολή» είναι πολιτική.

Παπαρρούσου: Το κείμενο το διαβάσατε;

Ρέππα: Είναι ένα πολιτικό κείμενο. Πολύ λαϊκό, δηκτικό, χιουμοριστικό.

«Δε βλέπω πού είναι το αδίκημα. Δε χρησιμοποίησε κανένας βία», κατέθεσε αμέσως μετά ο δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης, επίσης εκπαιδευτικός, Καρούτσος.

«Κακώς ασκήθηκε ποινική δίωξη και πρέπει να πάρετε πίσω τη μήνυση. Πρόκειται περί πολιτικής δίωξης», συμπλήρωσε.

«Επειδή πιστεύουμε ότι έχουμε το κοινωνικό δίκιο με το μέρος μας, ζητούμε να ακουστούμε. Γίνεται μια πολιτική δίκη και αυτό που κρίνεται είναι αν υπάρχουν ακόμα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα», κατέληξε.

Απολογίες διωκόμενων

«Μπήκαμε χωρίς να τραμπουκίσουμε, να φωνάξουμε ή να απειλήσουμε. Εμείς υπερασπιζόμαστε δικαιώματα όπως η ελευθερία και η αλληλεγγύη. Προφανώς δε θα απειλούσαμε εργαζομένους, θέλουμε μαζί τους ν’ ακουστεί η φωνή μας», δήλωσε ξεκινώντας την παθιασμένη απολογία της η πρώτη διωκόμενη.

«Έγιναν όλα με συναίνεση. Κανείς δεν έδειξε κάποιου είδους ενόχληση. Εμείς μια χαρά ήρεμοι ήμασταν», συνέχισε.

«Δεν του άρεσε [του κ. Μπακογιάννη] που επιτέλους κάποια άτομα είπαν την αλήθεια. Είπαμε πράγματα που ο κ. Μπακογιάννης δε θέλει να ακούγονται. Δεν είναι εδώ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, βάζει άλλους να το κάνουν αυτό», σχολίασε.

«Πώς να ηρεμήσω, δικάζομαι εδώ χωρίς λόγο. Αυτό είναι χούντα», αντέδρασε στις σχετικές «παραινέσεις» της προέδρου.

«Θέλουμε επιτέλους ο κόσμος να μας ακούσει», ολοκλήρωσε την απολογία της καταχειροκροτούμενη από τους αλληλέγγυους μέσα στην αίθουσα.

«Είναι πολιτική η δίκη, δεν υπήρχε απειλή», κατέθεσε η δεύτερη διωκόμενη.

«Ήμουν από τους ανθρώπους που μίλησαν με τον Τζιβελέκη. Ό,τι είπε σχεδόν όλα ήταν ψέματα», κατέθεσε ο τρίτος διωκόμενος.

«Το δικαστήριό σας πρέπει να αποφασίσει αν διώκει αυτού του τύπου τις πρακτικές. Τη μήνυση την έκανε ο Μπακογιάννης. Το να μιλούμε με υφιστάμενούς του δεν έχει κανένα νόημα», επισήμανε δηκτικά.

«Είμαι αξιακά ενάντιος στο να απειλείς εργαζομένους πως θα τους κάψεις. Δεν του άρεσε το περιεχόμενο της παρέμβασης, γι’ αυτό έκανε τη μήνυση. Αυτό που δικάζεται είναι ο τρόπος που γίνονται αυτές οι παρεμβάσεις», κατέληξε.

«Ήταν μια δράση πολιτική, μια δράση πληροφόρησης. Είχαμε κάτι να πούμε που δεν προβάλλεται πουθενά και ποτέ. Τη δράση την κάναμε χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά. Δεν ήμασταν καν με τη φυσική μας παρουσία απειλητικές/-οί», δήλωσε η τέταρτη διωκόμενη.

«Το περί απειλής δεν ισχύει. Το “θα σας κάψουμε” δεν έχει ακουστεί. Το ποιοι έχουν διαταράξει την ειρήνη και την ομαλότητα είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο», κατέθεσε η τελευταία εκ των διωκόμενων.

Εισαγγελική αγόρευση

«Η εικόνα που παρουσιάζουν οι κατηγορούμενοι απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πήγαν να επιβάλουν σε μέσο ενημέρωσης να παιχτεί ένα ηχητικό αρχείο που απηχούσε τις απόψεις τους», σχολίασε ο εισαγγελέας.

«Είμαι βέβαιος ότι, αν αρνούνταν, θα είχαμε κι άλλα αδικήματα», συνέχισε τη «στρατευμένη» του αγόρευση.

«Η πρώτη πράξη [της διατάραξης οικιακής ειρήνης] έχει τελεστεί πλήρως. Οι κατηγορούμενοι το αρνούνται. Δε θα έλεγαν κάτι διαφορετικό. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη έχουν πλήρως αποδειχτεί», συμπέρανε.

«Ναι μεν απειλές υπήρξαν, δεν μπορούμε, όμως, να πούμε με βεβαιότητα αν διατυπώθηκαν και από τους παρόντες κατηγορούμενους», επισήμανε, προτείνοντας την ενοχή όλων για τη διατάραξη οικιακής ειρήνης και την απαλλαγή τους για την απειλή.

Αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης

«Αυτό που συναντήσαμε στην εισαγγελική αγόρευση ήταν μια αδιατάρακτη ψυχική στάση εχθρική προς τους κατηγορούμενους», επισήμανε η Άννυ Παπαρρούσου.

«Πότε η προσαγωγή έγινε σύλληψη; Έπρεπε να δοθεί πολιτική εντολή της σύλληψης των συγκεκριμένων κατηγορούμενων», συνέχισε.

«Τι ήθελαν οι κατηγορούμενοι;», διερωτήθηκε. «Να διαβαστεί ένα κείμενο που δε θα μεταδοθεί από τα Μ.Μ.Ε., γιατί δε θα επέτρεπαν ποτέ να διαβαστεί».

«Αίρεται ο άδικος χαρακτήρας της πράξης όταν η συμπεριφορά σου περιέχει ενάσκηση δικαιώματος που σου παρέχει ο νόμος», συμπλήρωσε.

«Ή θα συνταχθείτε με την α λα καρτ ποινικοποίηση μιας παρέμβασης, ή δε θα συνταχθείτε. Η επιλογή είναι δική σας», κατέληξε, απευθυνόμενη στην έδρα.

«Απειλή δε συντελέστηκε. Διαταράχτηκε το πρόγραμμα; Όχι, έπαιζε μουσική κανονικά. Γιατί είναι πολιτική η δίκη; Γιατί ζήτησαν να κάνουν μια πολιτική παρέμβαση», σημείωσε ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης, Κακαρνιάς.

Η απόφαση

Μετά από πολύωρη αναμονή, η έδρα ανακοίνωσε την ετυμηγορία της, η οποία ήταν ευθυγραμμισμένη με την εισαγγελική πρόταση.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου και των μη ταπεινών ελατηρίων (για όλους) και της μετεφηβικής ηλικίας (κατά περίπτωση).

Ο εισαγγελέας, και κατόπιν η έδρα, απέρριψαν τα δύο πρώτα, αναγνωρίζοντας το τρίτο για τρεις εκ των διωκόμενων, στις οποίες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή.

Στους/-ις υπόλοιπους/-ες τρεις επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή επίσης.

Οι διωκόμενες/-οι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθερες/-οι. Η πρόεδρος του «Αθήνα 9.84» αποχώρησε από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων με αστυνομική συνοδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου