Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

"Lustlands", των Λάκη & Άρη Ιωνά: "Χαρτογραφώντας" τη γυναικεία σεξουαλικότητα



Εμφανώς ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με νέες ενότητες, το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διεξάγεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, άνοιξε τις πύλες του την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27.


Η ενότητα «Ελληνικό Σινεμά Τώρα!», η οποία επιχειρεί να αναδείξει πρόσφατες ελληνικές παραγωγές που «φλερτάρουν» με την αβάν-γκαρντ, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, με τρεις ταινίες μικρού μήκους (24 Frames per Century της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη, Boys και My Room της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου) και μία μεγάλου, το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Λάκη & Άρη Ιωνά Lustlands, σε ελληνική πρεμιέρα.


Γνωστότεροι στο ευρύτερο κοινό ως The Callas, ο Λάκης  και ο Άρης Ιωνάς «βουτάνε» στα κινηματογραφικά «νερά» με μια ταινία για τη γυναικεία (και όχι μόνο) σεξουαλικότητα, τη λαγνεία, τον πόθο, το ερωτικό παιχνίδι. Η πλοκή της ταινίας είναι μινιμαλιστική, σχεδόν προσχηματική. Καλοκαίρι. Καύσωνας. Τέσσερις νεαρές γυναίκες, άνεργες, η Τερψιχόρη, η Αφροδίτη, η Αγγελική και η Αννίτα, καταφεύγουν για διακοπές στο απομονωμένο αγρόκτημα ιδιοκτησίας των γονιών της Τερψιχόρης σε κάποιο χωριό. Ο χρόνος κυλά αργά. Μπάνια, ξάπλα, βόλτες, ποτό. Σύντομα, όμως, συνειδητοποιούν ότι δεν είναι εντελώς μόνες τους: υπάρχουν και τρεις νεαροί άντρες, ντόπιοι. Και ένα μυστικό από το παρελθόν. Τα ερωτικά πάθη και οι επιθυμίες δε θα αργήσουν να βγουν στην επιφάνεια.


Η απουσία στιβαρής πλοκής αναπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό από την εξαιρετική κινηματογράφηση των γυναικείων σωμάτων και των χώρων. Η κάμερα τα ακολουθεί, αργά, σχεδόν λάγνα, θαρρείς χαϊδεύοντάς τα. Οι ρυθμοί της ταινίας είναι εξίσου αργοί, συχνά υπνωτιστικοί, απόλυτα συμβατοί με τη ράθυμη ατμόσφαιρα του καυτού καλοκαιριού που επιχειρούν να αποτυπώσουν. Ο ερωτισμός που αναβλύζει η ταινία δεν εκτρέπεται, όμως, παρά μόνο υπαινικτικά, σε ερωτικές πράξεις. Η χημεία των νεαρών ηθοποιών είναι αξιοπρόσεκτη, οι ερμηνείες τους αποπνέουν έντονο ρεαλισμό, ενώ δε λείπει το στοιχείο του χιούμορ. Το Lustlands είναι μια «οικογενειακή» παραγωγή, όπως τόνισαν ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς μετά το τέλος της προβολής, ένα προϊόν συλλογικής δουλειάς πολλών ανθρώπων, κυρίως φίλων. Μια αντανάκλαση, δηλαδή, του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού κινηματογράφου στις μέρες μας.


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να αναζητήσετε στο  http://aagff.tainiothiki.gr .


Η πρώτη δημοσίευση του κειμένου έγινε στο http://www.3pointmagazine.gr .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου