Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

"ΜΕΤΑΞΑ, ακούγοντας το χρόνο": ένα μάθημα ζωής, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη





"Πότε θα καταλάβουμε ότι χρωστάμε περισσότερα στην ποίηση, παρά στην εφορία; " (ένας από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ)


Όταν στις 16 Μαρτίου του 2012 διάβαινα την είσοδο του "Παύλου Ζάννα", για να παρακολουθήσω την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη ΜΕΤΑΞΑ, ακούγοντας το χρόνο στα πλαίσια του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ήμουν ελάχιστα προετοιμασμένος για ό,τι επρόκειτο να βιώσω, αν και το θέμα του ντοκιμαντέρ από μόνο του ήταν ικανό να με προϊδεάσει...


Στο ΜΕΤΑΞΑ, ακούγοντας το χρόνο, ο Σταύρος Ψυλλάκης εστιάζει στις αφηγήσεις καρκινοπαθών γιατρών και προσωπικού, που εργάζονται στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά "Μεταξά".  Με σκηνοθετική προσέγγιση λιτή, περιεκτική και ρεαλιστική, χωρίς ωραιοποιήσεις ή εύκολους συναισθηματισμούς, αφήνει χώρο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές να ξεδιπλώσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μπροστά από το φακό. Άνθρωποι αξιοπρεπείς, μαχητικοί, σεμνοί, με ήθος, λεπτό αυτοσαρκασμό και, συχνά, πολύ χιούμορ αφηγούνται πώς συμβιώνουν με τον καρκίνο, πώς αναμετρώνται με αυτόν, πώς, τελικά, πετυχαίνουν μικρές, καθημερινές νίκες, παρατείνοντας τη ζωή τους. Κάποιος από τους γιατρούς αισθάνεται ενοχή, γιατί η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί θα μπορούσε να συντηρεί μια οικογένεια σε ετήσια βάση, ενώ στον ίδιο προσφέρει μονάχα μια παράταση ζωής, ενώ ένας άλλος, πολιτικά στρατευμένος, δεν παραλείπει να τονίσει τη σημασία των συντροφικών σχέσεων, ευχαριστώντας τους συντρόφους του για ό,τι του έχουν προσφέρει.


Με κάθε λεπτό που περνούσε, η παρακολούθηση γινόταν ολοένα και πιο βασανιστική. Το βούρκωμα πιο έντονο. Και ο σεβασμός απέναντι σε αυτούς τους γενναίους και δυνατούς ανθρώπους που παρέδωσαν ένα μάθημα ζωής πιο ανυπόκριτος και βαθύς. Κάποτε η προβολή ολοκληρώθηκε. Τα φώτα άναψαν. Στο θολωμένο οπτικό μου πεδίο κανείς δεν είχε μείνει ασυγκίνητος. Κι όταν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ και κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του εμφανίστηκαν μπροστά από το κοινό, οι θεατές ξέσπασαν σε ένα θερμό, ψυχωμένο χειροκρότημα.


Το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη ΜΕΤΑΞΑ, ακούγοντας το χρόνο θα προβάλλεται από την Παρασκευή, 12 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεγάνδρου 134-36)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου