Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

"Surviving Life": μια ματιά στον ονειρικό κόσμο του Γιαν Σβάνκμαγιερ

"Δυστυχώς ο πολιτισμός μας δεν έχει χρόνο για όνειρα. Δεν αποφέρουν λεφτά" (Γιαν Σβάνκμαγιερ)

Με μια από τις μεγαλύτερες εμμονές του καταπιάνεται στο Surviving Life (Theory and Practice), (2010), την πιο πρόσφατη δημιουργία του, ο σπουδαιότερος εν ζωή Τσέχος σουρεαλιστής σκηνοθέτης Γιαν Σβάνκμαγιερ: τα όνειρα.

Κεντρικός ήρωας της εν μέρει αυτοβιογραφικής ταινίας του Σβάνκμαγιερ είναι ο Ευγένιος, ένας μεσήλικας που ακροβατεί επικίνδυνα στο μεταίχμιο ανάμεσα στον "πραγματικό" και τον ονειρικό κόσμο. Στα ομολογουμένως ολοζώντανα όνειρά του συναντά μια γυναίκα, την οποία ερωτεύεται. Προσπαθώντας να ελέγξει τις ονειρικές του παρεκτροπές, θα ζητήσει ψυχαναλυτική βόηθεια.

Μέσα από ένα κολάζ animation και "πραγματικού" φιλμ, ο ιδιοσυγκρασιακός Τσέχος σκηνοθέτης αφηγείται μια ιστορία κωμική και φαινομενικά ανάλαφρη, διανθισμένη με το γνώριμο σουρεαλιστικό, μαύρο χιούμορ του. Παρά την προχωρημένη ηλικία του ( 76 ετών όταν κυκλοφόρησε η ταινία!), η ευρηματικότητα και η πρωτοτυπία, αρετές  που χαρακτηρίζουν παλαιότερες δημιουργίες του, διατηρούνται σχεδόν στο ακέραιο.


Η ταινία Surviving Life (Theory and Practice), μια ιδανική εισαγωγή στο έργο του Γιαν Σβάνκμαγιερ, προβάλλεται το Σάββατο, 6 Απριλίου, στο Αυτόνομο Στέκι (Ζωοδόχου Πηγής 95-97 & Ισαύρων, Εξάρχεια), στις 20:30. Η προβολή διοργανώνεται από την δραστήρια και πάντα εκλεκτική Υπερρεαλιστική Ομάδα Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου