Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

«Μικρά Αγγλία»: Μια «κατάδυση» στα μύχια της ανθρώπινης ύπαρξης



Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το αναγνωστικό κοινό, η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη Μικρά Αγγλία αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη και ώριμη δουλειά του από την εποχή των Πέτρινων Χρόνων.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο νησί της ναυτοσύνης, την Άνδρο, στις δεκαετίες του ’30 και του ’40. Στο επίκεντρο της αφήγησης βρίσκονται οι ζωές, οι έρωτες, τα πάθη και η μοναξιά των ηρώων της, με έμφαση στους χαρακτήρες δύο διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας αδελφών, της Όρσας (Πηνελόπη Τσιλίκα) και της Μόσχας (Σοφία Κόκκαλη), και της μητέρας τους Μίνας (Αννέζα Παπαδοπούλου). Παράλληλα, η Μικρά Αγγλία συνιστά μια στοχαστική ματιά στα συντηρητικά ήθη της εποχής και τις καταπιεστικές κοινωνικές επιταγές.

Συνεπής στο ανθρωποκεντρικό σινεμά που με αφοσίωση εδώ και σχεδόν μισό αιώνα υπηρετεί, ο Παντελής Βούλγαρης όχι μόνο σκηνοθετεί μια εξαιρετικά φροντισμένη, μέχρι και την παραμικρότερη λεπτομέρεια, ταινία «εποχής», αλλά «καταδύεται», με μπεργκμανικό, θαρρείς, τρόπο, στα μύχια της ανθρώπινης ύπαρξης. Και είναι αυτή ακριβώς η υπέρβαση της «καλλιγραφικής» αναπαράστασης του συγκεκριμένου χωροχρόνου, ιδίως στο δεύτερο μέρος της ταινίας, κατά το οποίο αναπτύσσεται βαθύτερα η σχέση ανάμεσα στις δύο αδερφές, που κυριολεκτικά «απογειώνει» τη Μικρά Αγγλία. Εξαιρετικές οι ερμηνείες των πρωτοεμφανιζόμενων Πηνελόπης Τσιλίκα και Σοφίας Κόκκαλη, της Αννέζας Παπαδοπούλου, καθώς και Χρήστου Καλαβρούζου στο ρόλο του Αιμίλιου. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει, επίσης, να γίνει σε τέσσερις ακόμη συντελεστές της ταινίας, τους Κωνσταντίνα Βούλγαρη (casting), Γιούλα Ζωϊοπούλου (ενδυματολογική επιμέλεια), Σίμο Σαρκετζή (διεύθυνση φωτογραφίας) και Αντώνη Δαγκλίδη (σκηνικά).


Η Μικρά Αγγλία «ανοίγει πανιά» στις 5 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη δημοσίευση του κειμένου έγινε στο http://www.3pointmagazine.gr . 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου