Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Αθώος ο Πέτρος Καπετανόπουλος και για τις 3 κατηγορίες που τον βάρυναν


Με την αθώωση του Πέτρου Καπετανόπουλου από μονομελές εφετείο και για τις 3 πλημμεληματικές κατηγορίες που τον βάρυναν (αντίσταση κατά της αρχής, απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου και ψευδής ανωμοτί κατάθεση) έληξε σήμερα η πολύχρονη δικαστική περιπέτεια ενός ακέραιου, δίκαιου και κοινωνικο-πολιτικά ευαίσθητου ανθρώπου. Απαλλακτική ως προς τις 2 πρώτες κατηγορίες υπήρξε και η εισαγγελική πρόταση.

Να θυμίσουμε ότι ο Πέτρος Καπετανόπουλος είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2012 επειδή είχε διαμαρτυρηθεί για το βασανισμό και την κακοποίηση από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ ήδη ακινητοποιημένου στο έδαφος και συλληφθέντα μετανάστη σε δρόμο έξω από το σπίτι του.

Στη σημερινή συνεδρίαση προσήλθε, τελικά, ως μάρτυρας κατηγορίας ο αστυνόμος Μακρής, ο οποίος είχε διενεργήσει τη σύλληψη του Καπετανόπουλου.

«Θυμάμαι το πρόσωπό του. Δημιουργεί μια λεκτική αντιπαράθεση που μας αποσπά την προσοχή από τον κατηγορούμενο. Εγώ έχω τον κ. Καπετανόπουλο υπό την επίβλεψή μου και κάπως με αποτραβάει. Πετάχτηκε από το πουθενά», δήλωσε ο μάρτυρας.

(Εισαγγελέας) Είχε άγριες διαθέσεις ο κατηγορούμενος;

(Μάρτυρας) Σίγουρα όχι. Η πρώτη του ερώτηση ήταν γιατί τον πατάμε (σημ.: τον συλληφθέντα μετανάστη).

(Πρόεδρος) Είχε πρόθεση να ελευθερώσει τον κρατούμενο;

(Μάρτυρας) Πρόθεσή του ήταν σώνει και καλά να μάθει τι γίνεται.

(Κώστας Παπαδάκης- συνήγορος υπεράσπισης) Τον πατούσε κάποιος;

(Μάρτυρας) Ίσως θεώρησε ότι τον πατούσα.

Στο σημείο αυτό παρενέβη με οργίλο ύφος και σε υψηλούς τόνους η εισαγγελέας, προκαλώντας, όπως και σε ανάλογες αποστροφές της στη συνέχεια, τις λεκτικές αντιδράσεις των αλληλέγγυων που είχαν δημιουργήσει το αδιαχώρητο στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών.

(Εισαγγελέας) Δεν προβλέπεται από πουθενά να ελέγχεται η αστυνομία από πολίτη.

«Να είστε ευπρεπέστερη», την έψεξε ο Κώστας Παπαδάκης, επισημαίνοντάς της το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη να ελέγχει την αστυνομία για τυχόν διάπραξη αυθαιρεσιών.

Ακολούθησε η κατάθεση της παθουσας, την τσάντα της οποίας φέρεται να είχε αποσπάσει διά της βίας ο συλληφθείς μετανάστης. Ο ίδιος, κατά τη δήλωσή της, την είχε, επίσης, χτυπήσει στην ωμοπλάτη με σπασμένο μπουκάλι. Η τσάντα της επιστράφηκε από άτομο που είχε σπεύσει, ανάμεσα σε άλλα, να κυνηγήσει τον μετανάστη.

Η παθούσα δεν αναγνώρισε τον Πέτρο Καπετανόπουλο, μιας και στο μεταξύ είχε απομακρυνθεί από το επίμαχο σημείο.

«Είναι τόσο ευαίσθητος όσο οφείλει να είναι ο καθένας μας», κατέθεσε, στη συνέχεια, η σύζυγος του Πέτρου Καπετανόπουλου, η οποία βρισκόταν μαζί του, καθώς με τον 18μηνο γιο τους, εκείνο το βράδυ στο διαμέρισμά τους.

(Εισαγγελέας) Σας είπε κάτι για το συμβάν;

(Μάρτυρας) Κατεβαίνοντας είδε κάποιον ακινητοποιημένο συλληφθέντα και έναν αστυνομικό να τον πατάει.

Αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας της κακοποίησης του συλληφθέντα μετανάστη, αλλά και της σύλληψης του Καπετανόπουλου, υπήρξε ο επόμενος μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής.

«Πάτημα το θεωρείς αυτό; Αυτό είναι πάτημα», κατέθεσε πως άκουσε έναν εκ των νταήδων αστυνομικών να λέει. «Και ακούω ένα βόγγηγμα», πρόσθεσε.

Όσο για τη σύλληψη Καπετανόπουλου:

«Του βάζουν χειροπέδες, τον βάζουν στο ρείθρο του πεζοδρομίου. Δεν είδα κανένα σπρώξιμο».

(Εισαγγελέας) Τον είδατε να κινείται ενάντια στους αστυνομικούς;

(Μάρτυρας) Είχα λειψή οπτική επαφή, αλλά δεν τον είδα να κινείται ενάντια στους αστυνομικούς.

(Πρόεδρος) Μόνο αυτός διαμαρτυρήθηκε;

(Μάρτυρας) Μόνο αυτός.

(Παπαδάκης) Από τι απόσταση είχατε τη λειψή οπτική επαφή;

(Μάρτυρας) Περίπου στα 8-10 μέτρα. Ήταν κόσμος λίγο πιο μπροστά και αστυνομικοί.

(Παπαδάκης) Έφερε αντίσταση;

(Μάρτυρας) Καμία.

«Για τον εαυτό μου μπορεί να μην είμαι σίγουρος, για τον Πέτρο είμαι», κατέθεσε με θέρμη ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης, συνάδελφός του στον ΟΑΕΔ, και φίλος από το 2003. «Από την πρώτη στιγμή είμαστε κοντά του όλοι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι», πρόσθεσε. «Οι μειοψηφίες είναι πάντα που κάνουν τη διαφορά», σχολίασε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μόνο ο Πέτρος Καπετανόπουλος αντέδρασε στην αστυνομική αυθαιρεσία.

(Παπαδάκης) Δεν έχει οργιστεί ποτέ;

(Μάρτυρας) Είναι ένας άνθρωπος που εκφέρει την άποψή του με ψυχραιμία και σταθερότητα, είναι ενάντια στη βία και προασπίζεται το δίκαιο.

«Η παθούσα έχει όλη μου τη συμπάθεια. Τις μεγάλες ληστείες τις κάνουν αυτοί που σπέρνουν τη φτώχεια σε όλο τον πλανήτη», κατέθεσε εισαγωγικά στην απολογία του ο Πέτρος Καπετανόπουλος.

Για να συνεχίσει με την εξιστόρηση όσων είχε δει, αφότου κατέβηκε από το διαμέρισμα:

«Στο κέντρο της συνάθροισης ήταν 3-4 αστυνομικοί της ομάδας “ΔΙΑΣ”, κάποιος ξαπλωμένος ανάσκελα, και ένας αστυνομικός που τον πατάει στο στήθος. Το βλέπω αχρείαστο και εξευτελιστικό και πλησιάζω τον αστυνομικό και του λέω: “Μα γιατί τον πατάς;” Το θεωρώ λήξαν και έρχεται ένας άλλος, μάλλον ο νταής, και του δίνει μια κλωτσιά στο στήθος κι ο άνθρωπος κάτω βογγάει από τον πόνο. Η φωνή μου είναι πιο έντονη προς τον δεύτερο αστυνομικό. Λέω το ονοματεπώνυμό μου. Δε δηλώνω τη διεύθυνσή μου και κάποιος μου περνάει χειροπέδες».

Δίπλα του βρίσκεται, καθιστός πλέον, ο συλληφθείς μετανάστης.

«Τον ρωτάω “τι έχεις κάνει;” και μου απαντάει “πεινάω, πεινάω, πεινάω”».

Στη συνέχεια οδηγείται στο τοπικό τμήμα.

«Είμαι τόσο ήσυχος, που με παίρνει ο ύπνος στο κρατητήριο. Το ξημέρωμα με καλούν και μου διαβάζουν τις ψευδέστατες μαρτυρίες των αστυνομικών. Κι αυτός ο “γλυκός άνθρωπος” (σημ.: ο αστυνόμος Μακρής) λέει πάλι ψευτιές». 

Γιατί, όμως, συνέβησαν όλα αυτά;

«Η πλειοψηφία των αστυνομικών θεωρεί τους μετανάστες ανθρώπους β’ κατηγορίας. Είναι, επίσης, το καλοκαίρι του ’12 που έχει κάνει το εκλογικό “ντου” η Χρυσή Αυγή».

«Δεν μπορούμε να δικάζουμε υπό το φόβο του κόσμου», σχολίασε η πρόεδρος, με αφορμή τα συνεχιζόμενες αντιδράσεις στα σχόλια της εισαγγελέως («Δε δικάζονται φρονήματα, αλλά πράξεις», «Δε γνωρίζετε την κοσμοθεωρία μου» κ.λπ.), η οποία, στη συνέχεια, απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, τον Πέτρο Καπετανόπουλο για τις συνέπειες που θα έχει ως δημόσιος υπάλληλος σε περίπτωση ψευδορκίας.

«Έχω καθήκον αλήθειας προς το δικαστήριο και την κοινωνία», της αντέτεινε με σταθερότητα εκείνος, για να του απαντήσει: «Αφήστε την κοινωνία».

Στην κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Πέτρο Καπετανόπουλο, ο αστυνομικός Μακρής επέμεινε πως εκείνος τον είχε τραβήξει, αλλά και απωθήσει. Κανείς, ωστόσο, δεν τον «απείλησε» για τις συνέπειες τυχόν ψευδορκίας από την πλευρά του.

Αναμφίβολα επηρεασμένη από την αποφασιστική παρουσία των αλληλέγγυων, αλλά και την ισχνότητα του κατηγορητηρίου, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του Καπετανόπουλου για τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου, λόγω μη στοιχειοθέτησής τους και λόγω των «ανθρωπιστικών» κινήτρων του κατηγορούμενου.

Πρότεινε, ωστόσο, την ενοχή του για το αδίκημα της ψευδής ανωμοτί κατάθεσης.

Ο Κώστας Παπαδάκης συντάχτηκε με την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως ως προς τις 2 κατηγορίες, ζητώντας, όμως, την αθώωσή του και για την τρίτη, μιας και ο κατηγορούμενος έχει την υποχρέωση να δηλώνει τη διεύθυνσή του στην αστυνομία, κάτι που ο Καπετανόπουλος έκανε το ίδιο βράδυ στο οικείο τμήμα, κι όχι εν μέσω «θερμόαιμων συμπολιτών» του δημοσίως.

Η έδρα τον έκρινε αθώο και για τα 3 αδικήματα.

Η δικαστική περιπέτεια του Πέτρου Καπετανόπουλου μπορεί να είχε αίσιο τέλος, αλλά η αστυνομική καταστολή και αυθαιρεσία παραμένουν στο απυρόβλητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου