Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Τα βασανιστήρια δεν παραγράφονται: Για την υπόθεση της αντιφασιστικής μοτοπορείας της 30/9/2012


Άλλη μια «λαμπρή» σελίδα στην Ιστορία της αστικής «δικαιοσύνης» έγραψε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας


Με την απόφασή του, που ανακοινώθηκε μετά από πολύωρη διαδικασία, ουσιαστικά απάλλαξε και τους 17 κατηγορούμενους για απλές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, καθώς και βασανιστήρια εναντίον των συμμετεχόντων στην αντιφασιστική μοτοπορεία στον Άγ. Παντελεήμονα στις 30/9/2012, αστυνομικούς.


Η δίκη


Κατά τη χτεσινή δεύτερη και τελευταία συνεδρίαση κατέθεσαν οι υπόλοιποι πολιτικώς ενάγοντες/μάρτυρες κατηγορίας, και κατόπιν απολογήθηκαν οι παρόντες κατηγορούμενοι αστυνομικοί.


Ακολούθησε η εισαγγελική πρόταση, οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης και η ανακοίνωση της απόφασης της έδρας


«Οι περισσότεροι ήταν χτυπημένοι. Έβλεπα αίματα στο διάδρομο [του 6ου ορόφου της ΓΑΔΑ]. Υπήρχε κλίμα τρόμου και απειλών. “Είμαστε Χρυσή Αυγή. Θα ‘ρθούμε σπίτια σας να σας σκοτώσουμε”, μας έλεγαν», κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας κατηγορίας.


«Όταν ζητούσαμε χαρτομάντιλα, μας το αρνήθηκαν. Ζητούσαμε νερό για τους πιο τραυματισμένους κι επίσης το αρνήθηκαν», συνέχισε.


«Ο κ. Τομπουλίδης [αστυνομικός της ομάδας Δέλτα κατηγορούμενος για βασανιστήρια] μόλις ήρθε με το ένα χέρι κρατούσε το κινητό και με το άλλο χέρι χτυπούσε αδιακρίτως. Σε μένα προσωπικά είχε έρθει αρκετές φορές, με άρπαζε από τα μαλλιά και με χτυπούσε», περιέγραψε.


Κι όλο αυτό για να την υποχρεώσει να σηκώσει το κεφάλι της, προκειμένου να την φωτογραφίσει/βιντεοσκοπήσει. «Για να τα δώσει στη Χρυσή Αυγή», όπως ανέφερε.


«Έχω αναγνωρίσει κι άλλους που δεν είναι σήμερα εδώ. Με αυτούς που ήρθα σε επαφή μπορώ να τους θυμάμαι και δε θα τους ξεχάσω ποτέ. Αυτή η δίκη είναι πολιτική. Μας συλλάβανε και μας βασανίσανε μόνο και μόνο γιατί είμαστε αντιφασίστες», κατέληξε.


Δαλιάνη (συνήγορος πολιτικής αγωγής): Οι συμπεριφορές είχαν διάρκεια, ήταν συντονισμένες;


1η μάρτυρας κατηγορίας: Όλα είχαν διάρκεια.


Δαλιάνη: Είχατε πρόσβαση σε δικηγόρους;


1η μάρτυρας κατηγορίας: Δε μας ενημέρωσαν για τίποτα, δε μας αφήσανε να μιλήσουμε με κανέναν.


Λαδής (συνήγορος πολιτικής αγωγής): Αντλούσαν μια χαρά από το να σας βασανίζουν, να σας εξευτελίζουν;


1η μάρτυρας κατηγορίας: Αντλούσαν μια χαρά. «Δεν πάμε πουθενά γιατί έχουμε πάρτι εδώ», έλεγαν.


Ζαμάνης (συνήγορος υπεράσπισης Τομπουλίδη): Πώς τον αναγνωρίζετε;


1η μάρτυρας κατηγορίας: Δε μου συμβαίνει στη ζωή μου να με χτυπάνε, να με απειλούν και να με βρίζουν. Ανάμεσα στις άλλες απειλές που μου είπε ήταν ότι θα έρθει σπίτι μου και θα με γαμήσει εμένα και το σπίτι μου


Πρόεδρος: Πώς συλληφθήκατε;


2ος Μάρτυρας κατηγορίας: Με εμβόλισε ένα «παπάκι» από αυτά που είχε η ομάδα Δέλτα. Ένιωσα ένα χτύπημα από ένα μηχανάκι στα αριστερά μου και έπεσα. Μας λέγανε: «Τώρα την έχετε πάθει, γιατί η Χρυσή Αυγή θα μάθει τις διευθύνσεις σας».


Πρόεδρος: Τι σας έκανε ακριβώς ο κ. Τομπουλίδης;


2ος μάρτυρας κατηγορίας: Κάποια στιγμή πέρασε μπροστά από όλους, έκανε σχόλια και μου βάρεσε τρία χαστούκια λέγοντας: «Να δούμε αν αντέχεις».


Δαλιάνη: Φοβηθήκατε;


2ος μάρτυρας κατηγορίας: Εκείνη τη στιγμή θεωρούσα ότι θα φάμε κι άλλο ξύλο, ότι δε θα φύγουμε ανέπαφοι.


«Με ρίξανε μηχανάκια της ομάδας Δέλτα. Όταν κατάλαβαν ότι είμαι γυναίκα, αφηνιάσανε», ξεκίνησε την κατάθεσή της η τρίτη μάρτυρας κατηγορίας.


Πρόεδρος: Τι ακριβώς έκανε ο κ. Τομπουλίδης;


3η μάρτυρας κατηγορίας: Μας έφτυνε, με χτυπούσε, βιντεοσκοπούσε με το κινητό του, μας απειλούσε ότι θα δώσει τα στοιχεία μας σε μέλη της Χρυσής Αυγής και θα έρθουν σπίτια μας και θα μας σκοτώσουνε


Πρόεδρος: Τι συναισθήματα σας προκάλεσε όλο αυτό;


3η μάρτυρας κατηγορίας: Προσβολής [και] φόβου, μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Ήταν σαν παρανοϊκός με τη συμπεριφορά του.


Ζαμάνης: Σας απεύθυνε κάποιο εξυβριστικό σύνθημα;


3η μάρτυρας κατηγορίας: Ότι θα μας γαμήσει, καριόλες.


Ζαμάνης: Με ποιο χέρι σας χτυπούσε;


3η μάρτυρας κατηγορίας: Και με τα δύο.


Ζαμάνης: Είχε εμπλακεί στη σύλληψή σας;


3η μάρτυρας κατηγορίας: Όχι, εγώ τον είδα μέσα στη ΓΑΔΑ.


Ζαμάνης: Σας γνώριζε;


3η μαρτυρας κατηγορίας: Λόγω πολιτικών πεποιθήσεων ανέπτυξε προσωπικό θέμα


«Όταν φτάσαμε [στη ΓΑΔΑ], τα πράγματα ήταν ήρεμα. Το γεγονός ξεκινάει όταν αρχίζουν να φτάνουν οι ομάδες Δέλτα», επισήμανε ο τέταρτος μάρτυρας κατηγορίας


«Εκεί αρχίζει να δημιουργείται ατμόσφαιρα απειλών και εκφοβισμού. Αντιλαμβανόμουν ότι υπήρχε μεγάλο μένος. Αυτό που βίωσα εκείνη τη στιγμή δεν το έχω ξαναβιώσει στη ζωή μου. Αισθανόμουν ότι απλά θέλω να εξαφανιστώ», συνέχισε.


«Κανείς δε σταμάτησε κανέναν. Υπήρχε πλήθος ανθρώπων που σε εμπαίζανε», συμπλήρωσε.


Όσο για τον Τομπουλίδη: «Σίγουρα ήταν πρωταγωνιστής σε κάποια γεγονότα». 


«Κατευθύνθηκε [ο Τομπουλίδης] κατά κύριο λόγο στις δύο κοπέλες. Με χτύπησε στο αριστερό αυτί. Πήγαινε μπροστά από τον καθένα και χτύπαγε. Δύο φορές με πάτησε στο πόδι», κατέθεσε ο πέμπτος μάρτυρας κατηγορίας.


Εισαγγελέας (Παπαματθαίου): Είχαν κάποιο σκοπό; Σήμερα μου φαίνεται παράλογο.


5ος μάρτυρας κατηγορίας: Εξαρτάται τι κάνεις και σε ποια περίοδο γίνεται. Ήταν σαν να έχουν το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν


«Μας το έλεγαν ξεκάθαρα, είμαστε χρυσαυγίτες», διευκρίνισε ο μάρτυρας.


Λαδής: Φοβηθήκατε;


5ος μάρτυρας κατηγορίας: Φυσικά, δε γίνεται να μη φοβηθείς


Απολογίες κατηγορουμένων


Από το στάδιο της απολογίας των κατηγορούμενων αστυνομικών που κατά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 υπηρετούσαν σε ομάδες Δέλτα, Άμεσης Δράσης και ΟΠΚΕ θα σταθούμε στην απολογία Τομπουλίδη, τον οποίο όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας αναγνώρισαν ως εκ των βασικών αυτουργών των βασανιστηρίων.


Σύμφωνα με την κατάθεσή του, φέρεται να συμμετείχε στην ομάδα Δέλτα που προέβη στη σύλληψη δύο εκ των αντιφασιστών, κατά την οποία φέρεται να τραυματίστηκε στο αριστερό χέρι. 


«14 χρόνια αστυνομικός, η μόνη κατηγορία που έχω είναι αυτή», δήλωσε. 


Πρόεδρος: Πώς ήταν το κλίμα [στη ΓΑΔΑ];


Τομπουλίδης: Ησυχία.


Πρόεδρος: Όταν τελειώσατε [με την κατάθεση], τι κάνατε;


Τομπουλίδης: Έφυγα.


Πρόεδρος: Γιατί σας αναγνωρίζουν όλοι; Ήταν αντιπερισπασμός για τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν;


Τομπουλίδης: Αυτή είναι η τακτική τους.


Πρόεδρος: ΕΔΕ έγινε;


Τομπουλίδης: Δεν προέκυψε κάτι και επιφυλάσσεται για το ποινικό κομμάτι.


Εισαγγελέας: Τους είδατε [τους καταγγέλοντες], όταν πήγατε να δώσετε κατάθεση;


Τομπουλίδης: Ναι


Εισαγγελέας: Ξεκινήσατε διάλογο;


Τομπουλίδης: Όχι.


Εισαγγελέας: Υπήρχε κάποιος να τους επιτηρεί;


Τομπουλίδης: Της ΟΠΚΕ 4-5 άτομα και της Ασφάλειας 2


Εισαγγελική πρόταση


«Αυτό που δεν αποδέχονται οι πολιτισμένες κοινωνίες είναι τα βασανιστήρια», επισήμανε ο εισαγγελέας ξεκινώντας την αγόρευσή του.


«Με έκπληξη άκουσα ότι εδώ λειτούργησαν [αντιφασίστες και αστυνομικοί] σαν ομάδες χούλιγκαν. Απαράδεκτο! Αυτό θέλουμε σαν κοινωνία, σαν νομικός πολιτισμός;», διερωτήθηκε.


«Μου προξενεί εντύπωση ότι καταδεικνύουν έναν. Τον έχουν ξεχωρίσει. Ναι, είναι κατηγορούμενοι για άλλη υπόθεση. Και λοιπόν;», συνέχισε. 


«Το αδίκημα [των βασανιστηρίων] είναι ένα δύσκολο αδίκημα», παρατήρησε.


«Θεωρώ ότι ο κ. Τομπουλίδης τουλάχιστον και έτερα άτομα που δεν κατονομάζονται συμπεριφέρθηκε με απρέπεια, τουλάχιστον ως προς τις κοπέλες. Κρίνω πως τέλεσε τις πράξεις που του αποδίδονται», πρόσθεσε.


«Να κηρυχθεί ένοχος για τη συνολική συμπεριφορά του ως προς τις κοπέλες», πρότεινε.


Ταυτόχρονα πρότεινε την υφ’ όρων παύση της δίωξης εναντίον των υπoλοίπων κατηγορουμένων.


Αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής


«Η εισαγγελική πρόταση έρχεται να προτείνει μια ίαση στην έως τώρα προβληματική στάση της Εισαγγελίας», σημείωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Λαδής.


«Η κουλτούρα ατιμωρησίας συνεχίστηκε με την Εισαγγελία μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.


«Είναι σαφές ότι αυτοί που κάθονταν εκεί είδαν “πάρτι” και μπήκαν. Δυστυχώς αυτοί δεν κατηγορούνται», επισήμανε.


«Η πρόταση που δε νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει ψυχική ειρήνευση στους παθόντες εκείνης της νύχτας είναι πως αυτά που έκανε ο Τομπουλίδης ήταν τουλάχιστον απρέπεια», δήλωσε.


«Δεν ήταν απρεπής, ούτε επέδειξε έλλειψη γαλαντομίας. Ο Τομπουλίδης εκείνο το βράδυ ενσάρκωσε το πιο φρικτό πρόσωπο της κρατικής εξουσίας», κατέληξε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, ζητώντας την ενοχή του κατά το κατηγορητήριο, όπως και των υπολοίπων κατηγορουμένων.


«Η σημερινή πρόταση του εισαγγελέα δεν αποτελεί ίαση των χειρισμών της Εισαγγελίας [και] επιχειρεί να σχετικοποιήσει το ό,τι συνέβη στη ΓΑΔΑ στις 30/9/2012», επισήμανε η έτερη συνήγορος πολιτικής αγωγής, Δαλιάνη.


«Σαφώς [ο Τομπουλίδης] είναι υπαίτιος, αλλά δεν είναι ο μόνος υπαίτιος», πρόσθεσε με νόημα.


«Ποιος μας είπε ότι ο κ. Τομπουλίδης βρισκόταν σε τέτοια ψυχική φόρτιση, για να αλλάξει ο νομικός χαρακτηρισμός των πράξεών του; Κανένας», συμπλήρωσε, ζητώντας την ενοχή του.


«Είναι σωστό απέναντι στους χιλιάδες αστυνομικούς που κάνουν τη δουλειά τους σωστά», παρατήρησε.


Αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης


«Ο κ. Τομπουλίδης ήταν αν μη τι άλλο θύμα», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής του και συνεργάτης του Θάνου Πλεύρη, Ζαμάνης, ξεκινώντας μια μακρά και διανθισμένη από καφενειακού τύπου αναφορές στο «άβατο» των Εξαρχείων αγόρευση. 


«Το συγκεκριμένο περιστατικό καπηλεύτηκε από το τότε κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης [το ΣΥΡΙΖΑ]», επισήμανε.


«Για κακή του τύχη έζησε και βρέθηκε εδώ “κατηγορούμενος”», πρόσθεσε σε δραματικό τόνο, αναφερόμενος στον εντολέα του.


«Ο κ. Τομπουλίδης ουδέποτε χτύπησε, έφτυσε, τράβηξε τα μαλλιά οποιουδήποτε εκ των καταγγελόντων. Υπάρχει μια μεθόδευση κατά του κ. Τομπουλίδη», συμπλήρωσε.


«Ήταν και τραυματίας, και κουρασμένος, και ταλαιπωρημένος. Ήταν ο μοναδικός αστυνομικός που τραυματίστηκε τόσο βαριά. Δεν έγινε το παραμικρό από τον κ. Τομπουλίδη ή τους υπόλοιπους», κατέληξε, ζητώντας την απαλλαγή του. 


Ελάχιστα διήρκεσαν, αντιθέτως, οι αγορεύσεις των υπολοίπων συνηγόρων υπεράσπισης, που δεν πρόσθεσαν κάτι ουσιαστικό, συγκλίνοντας στο αίτημα για απαλλαγή των εντολέων τους.


Η απόφαση


Μετά από σύντομη διάσκεψη, η έδρα ανακοίνωσε την απόφασή της. Συνίστατο στην υφ’ όρων παύση της δίωξης Τομπουλίδη για τα βασανιστήρια κατόπιν νομικού χαρακτηρισμού της πράξης του ως λόγω και έργω εξύβρισης, που έχει παραγραφεί.


Αντιστοίχως απαλλακτική ήταν και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους αστυνομικούς.


Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον


Η κουλτούρα ατιμωρησίας διαιωνίζεται, η κρατική βία και αυθαιρεσία επιβραβεύονται και ενθαρρύνονται. Οι κινηματικές, κοινωνικές και πολιτικές απαντήσεις παραμένουν το ζητούμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου