Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Teemu Nikki: «Όλοι έχουμε ανάγκη ν’ αγαπήσουμε και ν’ αγαπηθούμε»

 

Teemu Nikki (Φωτογραφία: Nella Nuora/YLE)

Ασυνήθιστο και πρωτότυπο «διαμαντάκι», η ταινία Ο τυφλός που δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό του Φινλανδού Teemu Nikki είναι μια ιστορία αγάπης κι επιβίωσης υπό το πρίσμα ενός ανθρώπου τυφλού και χρήστη αμαξιδίου.

Κουβεντιάζοντας με τον σκηνοθέτη με αφορμή την κυκλοφορία του φιλμ στα σινεμά από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο και πρωτότυπο κινηματογραφικό διαμάντι, το Ο τυφλός που δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό είναι στον πυρήνα του μια ιστορία αγάπης κι επιβίωσης με στοιχεία θρίλερ.

Γιατί οι ερωτικές ιστορίες παραμένουν ουσιαστικές στις μέρες μας, είτε στο σινεμά είτε στη λογοτεχνία;

Είναι καλό να θυμίζεις στους ανθρώπους ότι όλοι έχουμε ανάγκη ν’ αγαπήσουμε και ν’ αγαπηθούμε.

Ο πρωταγωνιστής σου, ο εκπληκτικός ηθοποιός Petri Poikolainen, είναι ένας άνθρωπος που υποφέρει από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας και χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο όπως ο Jaakko, ο κεντρικός ήρωας της ταινίας.

Σε ποιον βαθμό και γιατί υπήρξε η καθημερινή ζωή του πηγή έμπνευσης για σένα;

Ο Petri είναι ο λόγος που γύρισα το φιλμ. Είμαστε φίλοι και ήθελα να κάνω μια ταινία γι’ αυτόν. Η πραγματική του ζωή υπήρξε η έμπνευση γι’ αυτή την ιστορία, αλλά ο χαρακτήρας του Jaakko δεν είναι ο Petri. Ο Jaakko είμαι εγώ.

Η αποτύπωση ενός χαρακτήρα με αναπηρίες είναι κάτι πολύ απαιτητικό, κι ο Jaakko σου ποτέ δεν ενδίδει στην αυτολύπηση ή τη θυματοποίηση. Αντιθέτως, είναι ένας μαχητής, ακόμα κι όταν οι οιωνοί είναι εναντίον του.

Πόσο προκλητικό ήταν να δώσεις σάρκα και οστά σ’ έναν τέτοιο χαρακτήρα;

Νομίζω ότι ήταν αρκετά εύκολο. Ποτέ δεν τον σκέφτηκα ως θύμα. Υπήρξε ήρωας όλη την ώρα.




Με το θολό του φόντο, το Ο τυφλός που δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό δίνει την εντύπωση πως βιώνεται υπό το πρίσμα ενός ανθρώπου που έχει μερικώς ή ολικώς χάσει την όρασή του. Ήταν συνειδητή αφηγηματική επιλογή;

Στις ταινίες μου πάντα προσπαθώ να βλέπω τον κόσμο με τα μάτια του πρωταγωνιστή.

Στην πραγματικότητα, το φιλμ επρόκειτο να είναι μικρού μήκους, αλλά τότε μου ήρθε η ιδέα της «οπτικής του τυφλού ανθρώπου» και ήμουν βέβαιος ότι έπρεπε να είναι μεγάλου μήκους.

Από τη στιγμή που προέκυψε η ιδέα ήταν εύκολο να συνθέσω την ιστορία.

Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές λήψεις έχουν κυρίως γίνει στο φως της μέρας. Πόσο σημαντικό είναι το φως του ήλιου -και ο φωτισμός εν γένει- στην αφήγησή σου και σε σχέση με τη συγκεκριμένο φιλμ;

Αν ο πρωταγωνιστής ζει στο απόλυτο σκοτάδι, είναι πιο ενδιαφέρον να τον τοποθετήσουμε στο φως της μέρας. Ήθελα επίσης να δει το κοινό κάτι στο φόντο. Ακόμα κι αν είναι θολό, θα μπορούσες ν’ αναγνωρίσεις κάτι οικείο από εκεί.

Όπως ο τίτλος της υπονοεί, η ταινία σου «ξεχειλίζει» από σινεφίλ αναφορές.

Είσαι «αλλεργικός» στον Τιτανικό -και πράγματι στις περισσότερες υψηλού προϋπολογισμού χολιγουντιανές παραγωγές- και οπαδός του πρώιμου Τζον Κάρπεντερ, ακριβώς όπως ο Jaakko;

O Jaakko είμαι εγώ. Ποτέ δεν έχω δει τον Τιτανικό. Αγαπώ τον Τζον Κάρπεντερ κι έχω κάποια ζητήματα με τους Scorpions.

Βιαζόμασταν να γυρίσουμε το φιλμ λόγω της κατάστασης του Petri. Η πολλαπλή σκλήρυνση από την οποία υποφέρει είναι επιθετικού τύπου και φοβόμασταν ότι δε θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ταινία αν περιμέναμε.

Οπότε, βιαζόμουν να γράψω το σενάριο και βέβαια ο πιο γρήγορος τρόπος να κάνεις κάτι τέτοιο είναι να γράψεις γι’ αυτό που ξέρεις.




Σε όλη τη διάρκεια του φιλμ, ο πρωταγωνιστής σου συναντά ποικίλες συμπεριφορές, που κυμαίνονται από την αδιαφορία, την επιθετικότητα και την κακοποίηση στον σαρκασμό και τη φροντίδα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με αναπηρίες στη Φινλανδία, τόσο σε θεσμικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο;

Δεν είμαι αυθεντία στο θέμα, αλλά νομίζω ότι η Φινλανδία δεν είναι το χειρότερο μέρος για ανθρώπους με αναπηρίες. Η Ιταλία, τουλάχιστον, υπήρξε πολύ πιο δύσκολη εμπειρία για τον Petri.

Ακόμα και το να βρεις ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο στη Βενετία (σημ.: όπου η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της) για άνθρωπο με αναπηρικό αμαξίδιο ήταν δύσκολο.

Και δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου δημόσιες τουαλέτες για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

Η ταινία του Teemu Nikki Ο τυφλός που δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 8 Σεπτεμβρίου σε διανομή του Cinobo.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου